A királydinnye lehetséges veszélyei

A királydinnye a szőlőhöz hasonló növény, ami az Egyesült Államokban, Európában, Mexikóban, Indiában és Kínában egyaránt megtalálható. Ez a növényt hagyományosan az energiaszint növelésére, a depresszió, a meddőség, illetve az impotencia kezelésére is használják. A sportolóknál is igen népszerű ez a gyógynövény, ők úgy gondolják, hogy kivonataival képesek növelni erejüket, izomtömegüket, illetve a sportteljesítményt. A királydinnye azonban, mint minden más étrendkiegészítő, esetenként mellékhatásokat is okozhat, ezért nagyon fontos, hogy pontosan és odafigyelve használjuk fel.

terhesseg-kiralydinnye

Gyógyszerkölcsönhatások

A királydinnyének igen erős vízhajtó tulajdonságai vannak, éppen ezért mellékhatásokat, kölcsönhatásokat okozhat, ha vényköteles vízhajtókkal együtt szedik. A lítium gyógyszereket fogyasztó egyéneknél sem ajánlott, mivel a vízhajtó tulajdonság miatt a szervezetben nagy mennyiségű lítium halmozódik fel, ami felveti a toxicitás kialakulásának kockázatát. A királydinnye ezenfelül okozhat hipoglikémiát, amennyiben a cukorbetegségre felírt gyógyszerekkel szedik egyszerre. Éppen ezért fontos, hogy mindig konzultáljunk az orvosunkkal ilyen betegségek esetén.

Terhesség esetén

A királydinnyét leggyakrabban a férfiak szedik, hogy fokozzák a szexuális teljesítményt, illetve, hogy növeljék a tesztoszteron szintjét. Bár a nők is fogyaszthatják ezeket a kiegészítőket, terhesség alatt mégis érdemes elkerülni a királydinnyét, ugyanis nem végeztek olyan klinikai vizsgálatokat, melyek a terhes nőkre gyakorolt hatást pontosan kimutatták volna. A királydinnye kedvezőtlenül befolyásolhatja a magzat agyi fejlődését, illetve a tesztoszteronszintjét is. Ez pedig a nemi szervek maszkulinizációjához járulhat hozzá.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!